O Nama

O NAMA

Osnivači:

 • Rušec Dragutin
 • Orač Ivan
 • Gibanjek Franjo
 • Juric Franjo
 • Gornjak Stjepan
Kada je sve počelo?

Prije 50 godina, točnije 24. veljače 1958., te je tada održana i prva osnivačka skupština ovog vatrogasnog društva.

Na osnivačkoj skupštini društvo je počelo raditi sa 15 članova, koji su imali dovoljno hrabrosti, volje i ljubavi te pokrenuli ovo društvo, koje i dan danas okuplja selo Prečec i njegove mještane  u zajednicu. Ovo je  primjer i uzor mladima i mladom rukovodstvu ovog društva da se sve može kada smo složni i kada postoji volja i želja za napretkom.

Sam rad počeo je vrlo teško. Nije bilo financijskih sredstava,  ali je postojala velika ljubav prema vatrogastvu i druženju, pa se tako 1959. počelo se sa izgradnjom vatrogasnog doma. Kako se u to vrijeme mehanizacija i tehnologija tek počela razvijati, nije bilo strojeva koji bi olakšali samu gradnju, pa se sve gradilo ručno. Materijal za izgradnju doma vozio se na konjskim zapregama naših mještana.

Od zadnje 40.-te obljetnice, koja je bila 1998. počelo se sve više razmišljati o uređenju vatrogasnog doma. Kako se selo proširivalo, tako je i u samo društvo dolazilo sve više novih članova, pa tadašnji kapaciteti vatrogasnog doma nisu bili dovoljni da zaprime sve dobrovoljce i poklonike druženja i zabave, te se dom morao proširiti.

Tako su od 1998. počeli radovi na domu, ovisno koliko je bilo financijskih sredstava, sve do 2004. kada se uz financijsku pomoć općine Brackovljani intenzivno krenulo na rekonstrukciju i proširenje dvorane te garažnog prostora vatrogasnog spremišta. Pripremni radovi na uklanjanju stare građe odrađeni su nesebičnim dobrovoljnim radom naših članova, te je na tim poslovima ukupno utrošeno više od 5000 radnih sati. Time je ušteđena velika količina sredstava, pa smo samim time mogli izvesti i više radova nego što se planiralo.

Dobili smo i velikodušnu donaciju naše općine, što nam je pomoglo da opremimo  naš novouređeni dom sa novim stolicama i pokrpamo još koju pukotinu, te smo 2008. stavili novi natpis, sa imenom i godinom osnivanja društva, na prednju stranu vatrogasnog doma.

Samo uvježbavanje i rad vatrogasaca počeo je skromno sa prvim agregatom TMZ  6ks, što je služilo društvu za domaće i vanjske vježbe. S tim agregatom služilo se neko vrijeme dok se nije nabavio novi, „Sore“ agregat, uz pomoć tadašnjeg vatrogasnog saveza i domaćih sredstava. Nakon njega nabavljen je agregat „Ziegler“ kapaciteta 1600 litara, kojim se društvo služi još i danas.

Prvo vozilo nabavili smo uz pomoć vatrogasnog saveza, no kako je samo vozilo prilikom preuzimanja bilo u lošem stanju nije dugo trajalo – prilikom jedne vježbe zapalilo se i samim time onesposobilo, pa smo bili primorani nabaviti novo.

Zahvaljujući članovima i vatrogasnoj jedinici grada Zagreba dobili smo renovirani kombi IMV, kojim smo se služili sve do 2003., kada smo uz financijsku pomoć općine Brckovljani uspjeli kupiti kombi „Fiat Ducato“. Stari kombi darovali smo prijateljima iz DVD-a Špišić Bukovica, sa kojim je kasnije i potpisana povelja o bratimljenju.

Kao što je vidljivo društvo je orijentirano na dobrovoljni rad, a aktivnosti operativne postrojbe temelje se na učinkovitoj vatrozaštiti te osposobljavanju i edukaciji vatrogasaca operativaca kao i pomlatka.

1997. prvi u općini Brckovljani osnovali smo ekipu mladeži sa kojom smo iste godine i sudjelovali na općinskom natjecanju u Hrebincu i osvojili 1. mjesto.

Ženska ekipa osnovana je nešto kasnije 2001.

Cjelokupno društvo aktivno je sudjelovalo na svim organiziranim vježbama i natjecanjima u sklopu VZO Brckovljani, te je postizalo vidne rezultate.

1978. godine društvo je proslavilo 20-godišnjicu postojanja, a dvadeset godina kasnije, 1998. godine, uz pomoć poglavarstva općine Brckovljani održana je proslava 40-godišnjice osnutka društva. 2008. godine bila je proslava 50. godišnjice osnivanja društva te 2018. Godine održana je proslava 60-godišnjice društva.

U 2012. godini DVD-Prečec izvršio je sveukupno 7  intervencija, Izvršeno  je 6  intervencija na požarištima  otvorenog prostora , te jedna tehnička intervencija u prometu koja se odnosila na uklanjanje srušenog drveta na cesti. Ukupno provedeno  vrijeme na intervencijama iznosi 8 sati i 20 minuta. Imali smo također veliki broj  radnih akcija na kojima  je ukupno potrošeno preko 700 dobrovoljnih radnih sati što je uključivalo brojne aktivnosti , radova na vatrogasnim vozilima,održavanju vatrogasne opreme, održavanja vatrogasnog spremišta te vatrogasne sale,uređivanja i čišćenja okoliša oko vatrogasnog doma. Ugrađen je i alarmni sustav, senzori te zaštitne rešetke na prozore radi sigurnosti članova i opreme DVD-a. Zbog provale u spremište te otuđivanja bojlera marke Valliant, uz pomoć Općine Brckovljani nabavili smo novi bojler za centralno grijanje. Iste godine preminuo je dugogodišnji član I predsjednik društva Mirko Oslaković.

2013. godine provedena je akcija “EKO PREČEC” u sklopu obilježavanja “Dana planete zemlja” prilikom koje je čišćen okoliš te zbrinuto smeće s površine 4 hektara šumskog područja te divljih odlagališta otpada. Prikupljeno je oko 25m3 raznog krupnog otpada. Također imali smo mnoštvo radnih akcija na koje je utrošeno preko 700 dobrovoljnih radnih sati što je uključivalo radove na vatrogasnim vozilima, održavanju opreme, održavanju infrastructure te uređivanje I čišćenje okoliša.

U 2013. godini imali smo 3 intervencije od čega je 1 intervencija požara u prometu koji se odnosio na zapaljene pružne pragove, 1 intervencija na požar gospodarskog objekta sa unesrećenom osobom te 1 intervencija uklanjanja stabla koje je udario grom.

Što se tiće nabave opreme, 2013. godine kupljena je motorna pila marke Husquarna iz vlastitih financijskih sredstava, donirano je 25 litara pjenila za gašenje, osiguravateljska kuća “ALLIANZ” osigurala nam je namjensku nabavu radnih vatrogasnih odora u iznosu od 3.000,00kn.

2014. godine također smo imali akciju “EKO PREČEC”. Imali smo dan otvorenih vrata društva na kojem smo imali pokaznu vježbu operativne postrojbe s ciljem gašenja požara otvorenog prostora.

Nakon kvara kombi vozila I saznanja da je popravak neisplativ, krenuli smo u nabavku novoga kombi vozila OPEL VIVARO uz pomoć Općine Brckovljani, Zagrebačke županije te Vatrogasne zajednice Zagrebačke Županije kao i vlastitim sredstvima te dobrovoljnim prilozima. Vozilo je preuzeto 2015. godine.

Organizirali smo humanitarnu akciju za stradale stanovnike u poplavama u Slavoniji te su naši članovi otpremili prikupljenu pomoć u područje Rajeva Sela.

Izvršili smo te godine pražnjenje kanalizacijske infrastructure koja nije u funkciji zbog snimanja cjevovoda; uklonjeno je drvo sa obiteljske kuće u mjestu Tedrovec te pomoć obitelji koju je zadesila ta nesreća prilikom nevremena.

Imali smo sveukupno 4 intervencije, stavljeni smo u pripravnost zbog mugućnosti izljevanja vodotokova rijeke Zeline, drugi dan smo angažirani na punjenju vreća pijeskom I aktivnosti vezanih za spriječavanje prodora vode.

Po dojavi prometne policije angažirani smo na izbavi povrijeđenih te sanaciji posljedica prometne nesreće u selu Prečec.

Postrojba po dojavi centra 112 izlazi na intervenciju zapreke prometnice u Prečecu. Operativci su angažirani na manjim zadatcima sukladno dojavama 112 ili PU Zagrebačke.

U sklopu nabavke vastrogasne opreme nabavili smo 1 interventno odijelo marke ROSENBAUER, 2 ribarske čizme marke ROSEMBAUER, 1 univerzalna mlaznica marke ROSENBAUER, 1 svijetiljka S izvedbe marke STREAMLIGHT SURVIVOR, 1 radiostanica marke ICOM, poklonjeno nam je 2 kompletna izolaciona aparata uz pomoć bratskog društva Stara Loka.

2015. godine izvršeno je oslikavanje kombi vozila I instalacija svijetlosne I zvučne signalizacije. Instalaciju signalizacije su u cilju smanjenja troškova napravili naši članovi, vozilo je također djelomično opremljeno od strane bratskog društva Stara Loka.

U suradnji sa bratskim društvom Stara Loka napravljena je taktička vježba u Sloveniji. Cilj vježbe je bio simulacija plamenog udara tj. Flashovera. Također mjesec dana kasnije sudjelujemo u natjecanju vatrogasnih skupina u discipline FIRE COMBAT u Sloveniji gdje su naša dva člana pokazali znanje u penjanju I spuštanju uz pomoć užadi te izbave I samoizbave kao I postavljanju tlačne pruge.

U 2015. Godini imali smo 7 intervencija. 3 prometne nesreće sa ljutskim žrtvama, 2 uklanjanje stabla sa prometnice, 1 požar obiteljske kuće te 1 otvoreni požar niskog raslinja na poljoprivrednom zemljištu u Prečecu.

Kupljena je traktorska kosilica marke Husquarna zahvata 98cm snage 8,7kW za održavanje zelenih površina oko spremišta. Kupljene su cjelogodišnje gume MS za kombi vozilo, nabavljen je mobitel za komunikacije tijekom intervencija I za potrebe društva na bonove, kupljen je punjač za akumulatore za punjenje akumulatora vozila te su nabavljene 2 leđne naprtnjače.

2016. godine završeno je daljnje opremanje kombi vozila OPEL VIVARO. Također nabavljenja je auto-prikolica za kombi vozilo. Kupljenje su nove gume za navalno vozilo TAM uz pomoć općine Brckovljani.

Također nabavljeno je 4 kompleta baterije za radijske postaje Motorola GP 300, 2 komada  LED rasvjetnih reflektora ,seta alata nasadnih ključeva i jedna akumulatorska  LED  svjetiljka za  operativce

Programom vatrogasne zajednice županije 400+400=50 i općinske zajednice sudjelovali  smo u nabavci opreme koja je trebala sadržavati vatrogasne B I C tlačne cijevi , ljestve kukače , dubinska mlaznica te izolacioni aparati . Društvo je dobilo iz tog programa 2 kompleta DRAGER dišnih aparata ,dok ostala oprema nije realizirana iako je po neslužbenim saznanjima u cijelosti bila prihvačena.  Društvo je u sklopu opremanja apliciralo po projektu opremanja društva na natječaj potpore projektima od strane županije Zagrebačke , u visini od 77 % , te su nam odobrena sredstva za nabavku motornog rezača sa vidija pločom HUSQVARNA  HK 1260.

2016. godine imali smo 2 intervencije, prva intervencija je pad stable na osobno vozilo te druga iskliznuće željezničke kompozicije kod pružnog prijelaza u Prečecu.

2017. godine osigurana je nabavka bravarskog I mehaničarskog alata, nabavljene su i 2 kompozitne boce sa zaštitnim navlakama za dišni apparat “Drager”. Programom vatrogasne zajednice općine te županijske vatrogasne zajednice izvršena je nabava 15 tlačnih B i C vatrogasnih cijevi . Također DVD Lupoglav nam je poklonio ljestve kukaće.

U 2017. godini imali smo 4 intervencije. 2 intervencije su bile na stambenim objektima, 1 je bila uklanjanje stable sa prometnice te 1 intervencija požara otvorenog prostora spaljivanja suhog raslinja I trave te korova.

2018. godina je bila malo mirnija te smo zabilježili samo 1 intervenciju te je ona bila lokalizacija I gašenje šumskog požara u mjestu Prečec.

Uz pomoć prijave projekata I sufinanciranja Zagrebačke županije kupljeno je 20 kompleta radnih odora za članove društva te se organizirala 60-ta godišnjica društva.

2019. godine nabavili smo uz pomoć prijave projekata i sufinanciranja Zagrebačke županije lančanu motornu pilu te suho-mokri usisavač za održavanje prostorija ali i u operativne svrhe .

Ove godine imali smo 3 intervencije. Izvršena je intervencija na lokalizaciji I gašenju požara na željezničkoj postaji u Prečecu, angažirani smo na uklanjanju stable sa prometnice u Prečecu te smo uključeni u lokalizaciju požara u mjestu Gornja Greda na gospodarskom objektu.

Naglasiti ćemo kako DVD Prečec svake godine sudjeluje u taktičkim vježbama ornagiziranih od strane VZO Brckovljani kao I vježbama pozvanim od strane bratskih društva.

Također svake godine sudjelujemo na općinskim natjecanjima u više kategorija; mladež 6-12 godina, mladež 12-16 godina te muški A.

Društvo je trenutno ustrojeno sa sljedečom strukturom članstva:

 • Operativni članovi – 13
 • Izvršni članovi – 15
 • Pričuvni članovi – 12
 • Članovi vatrogasnog pomladka – 14
 • Članovi vatrogasne mladeži – 9
 • Vatrogasni veteran – 5
 • Utemeljitelji društva – 2

Stručna osposobljenost članstva:

 • Vatrogasac – 7
 • Vatrogasac I klase – 4
 • Dočasnik – 9
 • Dočasnik I klase – 8
 • Časnik – 5
 • Časnik I klase – 1
 • Viši vatrogasni časnik I klase – 2
 • Vatrogasna mladež – 6
 • Bez osposobljenosti – 15

Od stečenih specijalnosti , 12 članova je osposobljeno za rad sa izolacionim aparatima  te 7 članova osposobljenih za rad na siguran način sa lančanom motornom pilom. Jedan član društva osposobljen je za rad sa hidrauličkim i pneumatskim alatima.